Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/09/27/roligt-funktionshinder-8158/

Fråga om hyfs och stil

Roligt funktionshinder?

Fråga: Vilka funktionshinder är det socialt accepterat att skämta om vid middagar/finare bjudningar etc? Jag har förstått att skämta om grövre medfödda funktionshinder såsom Downs syndrom inte är något som ses på med blida ögon. Men hur det med exempelvis skelögdhet? Finns det några tumregler att gå på?

Svar: Det är inte socialt accepterat att skämta om andras funktionshinder över huvud taget. Normala, anständiga, hyfsade personer med hygglig uppfostran skaffar sig inte ett skratt på bekostnad av dem som drabbats av någon fysisk eller psykisk svaghet.

Men det är inte ovanligt att låtsas stamma för att göra sig "rolig". Några tycker att det är vansinnigt kul att driva med ett felsvar grundat på hörselnedsättning. Vissa vindar gärna med ögonen i förhoppningen att det blir skrattframkallande.

Ingetdera av ovanstående exempel eller annat i samma genre är roliga.

Tänker man efter ett par sekunder inser man att allt sådant så kallat skämtande är uselt, torftigt, fantasilöst och oändligt trist. Samt visar påfallande brist på empati.

Magdalena Ribbing