Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/09/28/bjuda-pa-hygien-8159/

Fråga om hyfs och stil

Bjuda på hygien?

Fråga: Jag har en fundering om vad som kan anses gälla när man är inbjuden att övernatta hos någon eller bjuder in övernattande gäster. Vilka hygienprodukter bör gästen ta med sig och vilka kan man förvänta sig att värden tillåter att gästen använder ur badrummet?

Jag tänker på tandkräm, shampoo, duschtvål och liknande, dvs sådant som kan anses vara grundläggande hygienprodukter som de flesta, oavsett kön och ålder, använder under ett dygn. Min man och jag tycker olika. Han tar med sig allt när vi reser bort och förväntar sig att våra gäster gör likadant. Jag tycker att våra gäster gärna får använda vad de behöver (så länge det inte är dyraste hudkrämen eller receptbelagd medicin) och har när jag varit bortrest använt värdens tandkräm utan att tänka att det skulle vara fel. Vad gäller egentligen?

Svar: Spontan övernattning innebär ju att man som gäst inte har planerat den, och därför inte har tagit med sin tvål-tandkräm med mera. Då måste man utnyttja värdpersonens gästfrihet beträffande allt nödvändigt som tandborste-tandkräm-tvål. Men nattkräm? Tveksamt!

Vid planerad övernattning tar man som gäst med sig tvål, tandkräm, nattkräm, shampoo osv. Man är inte på ett hotell som tillhandahåller sådant, utan hemma hos en person som inte kan förväntas ställa upp med personliga hygien- och skönhetsprodukter till sina gäster. Användandet av krämer och liknande förutsätter ju också att man rotar i värdpersonens badrumsskåp eller annan förvaring. Sådant är alltid fel.

En generös värdperson kan föralldel säga till gästen vid inbjudan “bry dig inte om att ta med tandkräm och tvål och sådant, vi har allt du kan behöva i den vägen”.

Att ta av andras medicin, receptbelagd eller inte, är inte okej. Gästen kan fråga “har du ett huvudvärkspulver?” men absolut inte själv leta fram något ur andras skåp och lådor.
 
Magdalena Ribbing