Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/09/28/hinka-ur-box-8160/

Fråga om hyfs och stil

Hinka ur box?

Fråga: Under vilka omständigheter och i vilka sammanhang är det accepterat att "krana" rödvin direkt ur en låda, det vill säga hålla pipen över munnen och dricka direkt ur den? Om detta anses olämpligt, hur påpekar jag det för en gäst eller, för den delen, värden?

Svar: En bjudning där gästerna hinkar i sig direkt ur vinboxen verkar inte vara påfallande formell. Så länge du själv inte dricker direkt från vinkranen behöver du knappast bry dig om att andra gör det. Inte heller behöver du påpeka det för värdpersonen som förmodligen ser detta, och knappast kan göra något åt det utom att kasta ur krandrickarna. Utkastandet är inte medgästernas sak.

Tycker du att det är ohygieniskt att dricka vin från den kran som andra har haft i gapet har du alltid möjligheten att avstå från att dricka vin. Det kan rentav vara en fördel i detta sammanhang.

Magdalena Ribbing