Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/04/matblasande-8177/

Fråga om hyfs och stil

Matblåsande?

Fråga: Är det okej att blåsa på maten för att den ska svalna fortare? Jag tycker intuitivt att det känns fel, som att man har för bråttom. Men jag har aldrig blivit lärd att man inte får göra det. Inte heller fått det bekräftat på annat håll.

Svar:
Nej, att i andra sammanhang än de rent familjära blåsa på soppan-maten är barngöra, det håller man inte på med som vuxen. Man väntar till dess att maten svalnat till ätbarhet. Detta förutsatt att man är intresserad av ett hyfsat bordsskick. Det är inte alla.

Magdalena Ribbing