Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/07/platsbrist-8220/

Fråga om hyfs och stil

Platsbrist?

Fråga: För en tid sedan flög jag och hamnade bredvid en mycket överviktig kvinna. Hon fick inte plats i sitt eget säte utan hade en arm på min plats. Hon fick inte heller plats med sina ben utan utnyttjade en del av min benplats.
 
Som tur var satt jag på ytterplatsen och kunde luta mig så mycket som möjligt ut mot gången för att få plats, men som du säkert förstår satt jag mycket obekvämt. Som tur var varade flygresan bara i cirka fyra timmar. Planet var försenat och personalen var mycket stressad, jag tror inte att de lade märke till mitt ”problem”.
 
Hur sjutton ska man göra i en situation som denna? Planet var fullt så det fanns ingen möjlighet att be att få byta plats. Kvinnan satt bredvid sin normalviktiga man som hade fönsterplats, skulle jag be dem skifta plats så att jag skulle få plats i mitt eget säte?
 
Detta ”problem” kan ju även uppstå när man reser med tåg eller buss, jag vore tacksam för ett råd hur jag ska bete sig om jag råkar ut för samma sak igen.

Svar: På flyg ska man inte behöva hantera en sådan här sak själv, det är flygplanspersonalens sak. Du kunde ha rest dig ganska snabbt efter start, gått fram till personalen och sagt som det var. Du skulle då antagligen ha fått en annan plats, det brukar finnas något slags reservsäte. Vore det omöjligt skulle personalen eller du ha bett, mycket vänligt, att paret bytte plats eftersom du inte alls fick ditt rimliga utrymme.

På långfärdsbussar och tåg får man försöka samma metod, alltså be personalen om hjälp att byta plats, om det inte kan ske enkelt ändå. Man kan ju inte uppmana en bredvidsittande att gå därifrån på grund av sin kroppshydda.

Men visst bör den som är så överviktig som du beskriver själv förstå att skaffa en ytterplats redan vid platsbokningen/beställningen.

Magdalena Ribbing