Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/13/halsa-pa-vardtagare-8259/

Fråga om hyfs och stil

Hälsa på vårdtagare?

Fråga: Min dotter praktiserar på hemhjälpen och har en handledare med annan uppfattning än min angående att hälsa.
Det gäller när de kommer hem till vårdtagare som inte kan ta sig till dörren. Jag anser att
man ska hänga av sig jackan och sedan gå in för att hälsa men enligt handledaren ska man gå direkt och hälsa, och sedan tillbaka för att hänga av sig jackan.

Är det en kulturkrock eller har jag fel?

Svar: Enklast verkar vara att ropa ett vänligt hej när man går in genom dörren, ta av sig jackan och snabbt gå in till vårdtagaren.

Vårdtagaren behöver ju veta att det är någon behörig som kommer, men det kan vara opraktiskt att gå in med ytterkläderna på enbart för att visa sig. Ytterkläderna kan också vara snöiga och regniga, så att ge sig tillkänna med ett vänligt rop direkt när man kommer in borde vara både mest hänsynsfullt och tillräckligt, förutsatt att man genast därefter går in och hälsar ordentligt.

Man kan  ju också helt enkelt fråga den person man besöker hur han eller hon vill ha det.

Eller följa den rutin som möjligen kan ha utarbetats av cheferna för hemhjälpen, och då förklara för de personer som besöks att si och så har det bestämts ovanifrån.

Magdalena Ribbing

Svar 2: RÄTTELSE: Efter en rad upprörda kommentarer om risken för vårdtagare att obehöriga tar sig in i bostaden föregivande att de hör till hemtjänsten ändrar jag mitt ovanstående svar. Jag föreslår nu att hemtjänstpersonalen gör som kommentatorerna framhåller som det enda rätta: omedelbart går rakt in med ytterkläder och ytterskor till vårdtagaren och hälsar, och först därefter går tillbaka och tar av skor och ytterkläder.

Anna som har lämnat en vänligt förklarande kommentar beskrev att på olika håll i Skåne har hemtjänstpersonalen som säkerhet särskilda kläder eller ska visa legitimation. Jag hoppas att det hjälper alla vårdtagare med hemtjänst att skilja skurkar från behöriga, och att vårdtagarna har information vad de ska göra om obehöriga skulle ta sig in till dem.

Magdalena Ribbing