Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-26 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/21/gaffelstil-8329/

Fråga om hyfs och stil

Gaffelstil?

Fråga: Apropå gårdagens fråga om att hålla en sked: hur håller man egentligen i en gaffel? Pappa säger jämt att man inte ska använda gaffeln som en grävskopa, alltså så att taggarna pekar uppåt. Men om jag vänder min gaffel åt andra hållet möts jag av tillverkarens stämpel, och de vackra sniderierna vänds åt bordet till. Har min pappa rätt – är det gott hyfs att hålla sin gaffel upp-och-ned?

Svar: Många anser, eller tror, att det enda snygga sättet är att alltid rulla upp all mat på gaffelns kullriga sida, alltså med gaffelklorna nedvända. Men det är inte nödvändigt ens i mycket elegant bordsskick, där är det lika rätt att prydligt fösa upp ris och ärter osv i gaffelns skopa, med gaffelklorna vända uppåt. I flera kulturer anses till och med detta vara mest rätt.

Ett prydligt bordsskick är en viktig del av en måltid i andras sällskap. Men det innebär inte att man behöver vara opraktisk. Att hålla gaffeln med alla fingrarna som vore den en skyffel och skopa in all mat därmed är inte vidare trevligt att åse. Vedertaget rätt sätt är att fånga upp de lagom stora - små - munsbitar man skurit eller delat, och anbringa dem på gaffeln antingen genom att sticka gaffeln i dem, anbringa dem på gaffelns kullriga sida med kniven som påpetare, eller fösa in i skopan, allt efter matens struktur.

Däremot är gaffelns dekor inte avgörande för hur den hålls, bara för dukningen.

Magdalena Ribbing