Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/21/kontorshygien-8327/

Fråga om hyfs och stil

Kontorshygien?

Fråga: På jobbet sitter vi i landskap. Härom morgonen när jag passerade noterade jag att en av medarbetarna satt och borstade tänderna vid skrivbordet.
Jag har en liknande fråga till (som är så äcklig att jag knappt kan skriva den): en annan medarbetare var förkyld och slemmig i halsen. Under ljudliga hostningar spottade han ut det i papperskorgen. Upprepade gånger.

Har du något bra sätt att formulera sej, för jag blir liksom flera andra illa till mods över dessa beteenden.
Jag är chef och har också "befogenheten" att säga till.

Svar: Det du beskriver är inte acceptabla beteenden i en gemensam arbetslokal. Så bra att du är chef, annars hade du varit tvungen att vända dig till din närmaste sådan och be den personen säga till.

Nu har du som överordnad två alternativ. Antingen tar du upp detta på ett arbetsmöte som jag antar att ni har då och då, och utan att på minsta sätt peka ut någon individ förstås, säga att du har noterat att det förekommer tandborstning vid skrivbordet, och att slem hostas ut i papperskorgen. Sådana saker, säger du, hör till toalettutrymmet och endast dit. Punkt. Och så byter du ämne till något annat som behöver diskuteras.

Det andra alternativet är att du tar in respektive syndare till ett litet kort samtal i enrum, ungefär "du, jag råkade se dig borsta tänderna vid skrivbordet/spotta slem i papperskorgen, det är inte okej här, så i fortsättningen utgår jag från att du gör detta i toalettrummet för den gemensamma trevnadens skull".

Använd en vänlig och icke anklagande ton så får du bäst effekt.

Magdalena Ribbing