Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/25/utrop-eller-ej-8347/

Fråga om hyfs och stil

Utrop eller ej?

Fråga: Hur skall man interpunktera i inledningen av ett vanligt brev? Utropstecken är lämpligt ibland men inte alltid. Komma används i engelska brev. Något bör väl finnas. Punkt ser konstigt ut.

Exempel:
Bäste Namn,

Hjärtligt tack för kopian på din artikel.
Jag har haft stort utbyte av densamma.

Kristinehamn den 00  2010

MVH
Mitt Namn

Är detta okej?

Svar: Förr var utropstecken den givna "punkten" efter det direkta tilltalet i ett brev. I dag är det inte särskilt vanligt, som du själv har noterat. Skriver man Bäste Namn är ett kommatecken och liten bokstav i följande mening rätt, som jag ser det, och som jag själv tillämpar. Alltså:

Bäste Namn,

tack för din ....

Skriver man enbart Namn utan inledningsord kan man börja nästa mening med stor bokstav, alltså;

Namn

Tack för det ....

Klarar du att avstå från MVH eller mvh är det bra. MVH ska uttydas Med vänliga hälsningar, eller Med vänlig hälsning. Men orkar man inte skriva ut dessa tre enkla ord kan man lika gärna avstå från dem i förkortat skick. Att skriva en sådan vänlighetsfras i tre bokstäver är meningslöst. Jag brukar säga att det är som att vinka till någon, vilket också är menat som en vänlig gest, men inte bry sig om att lyfta vinkhanden från knähöjd.

Man kan avsluta ett formellt brev till en obekant person eller myndighet utan fras, enbart med sitt eget namn. Till dem man känner mer eller mindre får man försöka slita sig till ett par sekunder för att skriva ut Med vänliga hälsningar.

Magdalena Ribbing