Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/26/brollopsbarn-8368/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsbarn?

Fråga: Vi har planer på att gifta oss till sommaren och vi kommer att önska oss en fest utan barn. Detta främst för att ingen av oss anser att man ska berusa sig tillsammans med barn och vi vill kunna bjuda på vin och dylikt till maten. Dock sitter vi i en mycket knivig sist med vår snart ettårige son. Alla vi känner som vi kan tänka oss att "låna ut" honom till över så lång tid kommer ju att vara bjudna till vår fest. Hur ska vi göra?
Vi funderade på att låta honom vara med en tid under festen och be hans faster (som erbjudit sig) att ha ansvaret för honom och sedan åka hem lite tidigare och ta med honom då. Samtidigt känns det lite fel att säga åt våra gäster att de inte får ta med sina barn och sedan ha vår son med på festen. Vad tycker du?

Svar: Visst ska ni ha ert eget barn med på ert bröllop! Det kan ingen säga något om även om inga gästers barn är medbjudna.

Att ha ett barnfritt bröllop är klokt när det bjuds alkohol som riskerar att förändra de vuxnas beteenden tillräckligt för att barn ska bli förskräckta. Sonen kan med fördel tas om hand av sin faster, men inte behöver hon åka hem med honom tidigare? Försök ordna ett litet trevligt sovutrymme för honom i angränsning till festlokalen. Där kan kanske faster växla med någon annan hygglig person, rentav en barnflicka-pojke som får betalt, och se till honom.

Magdalena Ribbing