Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/10/26/frisjungande-8367/

Fråga om hyfs och stil

Frisjungande?

Fråga: Jag brukar gå på olika sportevenemang. Inför matchen brukar "Du gamla, du fria" framföras och publiken ombeds att ställa sig upp. De senaste åren har jag märkt en trend av att publiken inte sjunger med i nationalsången längre. Är det pinsamt att sjunga publikt? Är det ofint att sjunga med när det finns en inhyrd artist? Inte kan det
väl vara fel att, som åskådare, sjunga vår nationalsång?

Svar: När nationalsången sjungs är det rätt att ställa sig upp och att sjunga med, även om sjungandet inte är nödvändigt. Sången är nationens lika med folkets sång och alla kan alltså sjunga med i den. Jag vet inte om det har blivit sämre med medsjungandet på senare år, men kanske skolorna inte lär ut Du gamla du fria?

En sång som visserligen inte politiskt beslutats vara nationalsång, men som sjungs vid officiella tillfällen inklusive statsbesök, och är tillägnad nationen, är en samlande symbol. Det kan inte anses “pinsamt” att sjunga med i den även om man inte är skönsjungande - i så fall går det att sjunga diskret. Inte heller är det fel att sjunga med om en artist sjunger nationalsången, artisten får betraktas som sångledare i det fallet.

Min uppfattning är att det är bra att delta i nationalsången som markering av att man uppskattar storheten att få bo i ett fritt land.

Magdalena Ribbing