Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 14:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/11/03/mohippa-med-man-8433/

Fråga om hyfs och stil

Möhippa med män?

Fråga: Min bästa vän sedan vi var barn ska gifta sig och jag har fått äran att vara brudtärna vilket så klart känns jättekul. I och med det faller ju också ansvaret att ordna möhippan på mig och jag har tillsammans med en annan av våra barndomsvänner börjat planera. Nu är det så att vi har ett litet problem.

Den blivande bruden umgås väldigt mycket i ett gäng där det är ungefär hälften tjejer och hälften killar och många av killkompisarna är dom som på sista tiden blivit hennes närmaste vänner. Hon har sagt saker som kan tolkas som att hon förväntar sig att hennes möhippa ska omfatta även dom.
Vi som ordnar är överens om att en möhippa är en dag för tjejer och tycker väl snarare att hennes manliga kompisar kan få bli inbjudna på brudgummens svensexa där de kan få vara grabbiga ifred.

Det heter ju trots allt MÖhippa och att ta med sig killar på en sådan tillställning känns väldigt udda. Ingen av oss andra skulle vilja ha killar på vår möhippa.
Dock anar vi lite att bruden kommer bli sur på oss om vi bara bjuder in tjejkompisarna.

Lite vägledning i våra funderingar skulle göra vårt uppdrag mycket lättare. Vad är korrekt?

Svar: Frågan kommer ibland, liksom den att bruden vill ha sin bäste vän, en man, som "tärna" (en tärna är en kvinna eller en fågel möjligen, men inte en man). Onödigt, enligt min uppfattning, det finns andra uppgifter bruden kan ge sin bäste vän i så fall.

Att ha män på möhippor är totalt otraditionellt. Att bruden lägger sig i sin egen möhippa är lika otraditionellt. Men allt fler av dagens brudar vill bestämma själva, det vet jag efter de oräkneliga frågor som jag har svarat på genom de senaste femton åren.

Eftersom möhippan ändå inte blir den för bruden överraskande kvinnotillställning den ska vara, prata med henne, förklara hur ni andra ser på detta, och föreslå att det ordnas två hippor, en med hennes manliga vänner och en med hennes närmaste kvinnliga vänner enligt gammal sed.

Eller strunta i vad bruden tycker och låt henne vara sur på den traditionella möhippan.

Magdalena Ribbing