Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/11/09/etikettspalten-oviktigt-med-kon-8467/

Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Oviktigt med kön

Naturligtvis gjorde jag ett misstag när jag svarade nej på en fråga om möhippan ska inbegripa brudens manliga vänner. Misstaget var att inte förstå hela vidden av den förväntan flertalet av dagens brudar har på sina bröllop och allt runtomkring, nämligen med sig själva som enda glittrande fokus. Samtidigt har nästan alla bröllopsfrågor som nått mig genom åren – de är många – handlat om traditioner, vad som är rätt enligt vedertagen sed.
Den här bruden vars bästa vän skulle ordna möhippan, har flera män som bästa vänner och skulle, trodde frågeställaren, bli sur om dessa inte fick vara med på möhippan.
Mitt svar har förargat, upprört och bringat till svår ilska ungefär fyrahundra kommentatorer. Därutöver har något femtiotal hållit med mig.
Värst var uppenbarligen min sista svarsmening:
”Eller strunta i vad bruden tycker och låt henne vara sur på den traditionella möhippan.”
Nej, jag tycker inte att en bjudning medvetet ska göras för att någon enda deltagare ska bli sur, det var en lätt ironisk formulering, förstås. Men inte enbart, en liten allvarlighet finns där också. Ty: bruden har inte med sin egen möhippa att göra, den ska vara en överraskning för henne. Traditionellt är möhippan en förberedelse för bruden som gift kvinna, ett farväl till hennes ungflicksliv tillsammans med hennes närmaste jämnåriga kvinnliga vänner och släktingar som också är med på bröllopet.
Givetvis kan man göra sin möhippa som man vill, ordna den själv, eller se till att alla man gillar bjuds, män som kvinnor. Men en traditionell möhippa är det då inte, utan en bjudning av annat slag. Nu är det ungefär så som de ursinniga kommentatorerna och bloggarna vill ha det, alltså att brudens synpunkter blir bestämmande för möhippans utformning.  Det är ju Brudens dag! utropar de, i linje med allt fler brudar syn på sig själva som unika huvudpersoner.
Min motfråga är: varför skulle det ordnas en sedvanlig bjudning med kvinnor och män alldeles intill en bröllopsfest?
Men för min del spelar det inte minsta roll hur möhipporna utformas, vilka som bjuds, vad man gör, vad det kostar. Jag svarar på frågor om vad traditionen säger, den som i merparten av andra detaljer kring bröllopet är så viktig för de flesta av dagens brudar.  
Och då är män inte hemhöriga på möhippan. Men, som jag också svarade, varför inte ha två bjudningar, en traditionell möhippa som frågeställaren i det här fallet själv ville, och en med brudens manliga vänner. Så skulle bruden slippa bli sur.
De arga kommentatorerna däremot hävdar med mycket stor bestämdhet att det inte har någon betydelse om deltagarna är män eller kvinnor – könet är ointressant, vänskapen är viktigast.
Jättebra. Om det verkligen är så, i alla sammanhang och inte enbart gällande förekomsten av män på möhippor.

Magdalena Ribbing