Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/11/23/festmusikhyfs-8540/

ETIKETTFRÅGAN

Festmusikhyfs?

Fråga: Det händer ibland, då jag har fest eller går på andras fester att någon person i sällskapet sätter sig vid datorn eller musikspelaren redan i början på festen och därefter styr över vilken musik som spelas. Det leder därmed till att bara musik som den personen tycker om spelas och under hela kvällen lyssnar vi enbart på hårdrock, eller enbart på hiphop eller dylikt.


Dels blir jag irriterad över detta då jag själv har fest, för jag kan ha gjort en spellista för kvällen med musik som jag tycker skulle passa alla gäster. Men även då jag går på andras tillställningar blir jag provocerad över hur vissa personer tar för givet att det bara ska vara deras musiksmak som ska få bestämma vad vi alla ska lyssna på.


Jag kommenterade detta en gång till den gäst som hade satt sig vid min dator och ändrat mitt musikval hos mig, och han svarade genom att skratta och skämtade om att han visst var en riktig musikfascist men det var inget han kunde rå för, han kunde helt enkelt inte låta bli!


Jag har lite svårt att känna någon medkänsla för detta tvång vissa personer verkar ha i sitt beteende och jag har svårt att veta hur jag ska tackla de personer som beter sig som musikfascister och inte låter annan musik än det som passar sin smak spelas på fester de besöker. Kan du hjälpa mig?


Svar: Usch så tråkigt! Ännu ett exempel på hur en del personer kräver att få just det som de vill ha, oavsett övrigas uppfattning.


Om någon på en fest självsvåldigt bestämmer över all musik bör du, gärna med stöd av några andra, gå emot och säga att ni gärna vill höra xxx i stället. Om ingen säger något blir det svårt för den som vill bestämma för alla att inse att fasonerna är ovälkomna. Men samtidigt måste den som har festen vara den som verkligen “äger” frågan om musiken.


När du har gjort musiklistan hemma hos dig så är det du som bestämmer över den. Går någon annan in i den så måste det vara med din tillåtelse. Detta måste du kunna klargöra vänligt och bestämt till den som tar sig friheten att gå in i din dator oombedd. Säg ungefär “du, det är jag som har ordnat musiken – har du något speciellt du vill höra, säg till mig så ska jag se om det får plats”.


Magdalena Ribbing