Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/11/25/jul-hos-homofobisk-familj-8590/

ETIKETTFRÅGAN

Jul hos homofobisk familj?

Fråga: Är en kille på 27 år som bor utomlands men oftast firar jul hemma i Sverige med föräldrarna.


Nu har jag för första gången i mitt liv hittat en partner jag älskar, vi har varit ihop i snart två år och planerar ett livslångt förhållande.


Sade till min mamma att jag gärna vill att min pojkvän också kommer med för julfirandet. Hon sade nej, med motivationen att min pappa är konservativ. Hon säger att jag i så fall får skaffa egen bostad för mitt julfirande (precis som hon och pappa fick göra, då hon var från finare familj och familjerna inte kom överens...)


Till saken hör att min mamma medgav att om det gällde en man till en av mina systrar så skulle det vara accepterat att han firade jul med våra föräldrar.


Vad tycker du? Ska jag, bara med motivationen att jag är homosexuell, tvingas acceptera att jag inte kan fira jul med min partner som dessutom inte har någon familj att fira med, på grund av min familjs åsikt?


Svar: Det är ju dina föräldrar som väljer bort dig från julfirandet hos sig. Du har en man och ni har bestämt er för att ni vill leva med varandra. Det kan inte dina föräldrar ändra.


Du måste ta ditt eget beslut om var du ska fira jul - utan dina föräldrar med din livspartner, eller utan honom men med dina ogillande föräldrar.


Som jag ser det är det solklart att du och din man firar jul tillsammans.


Som sagt, det är dina föräldrar som väljer bort dig, inte du som väljer bort dem. Förklara det för din mor. Hon kanske inte har förstått vad hennes och din fars attityd innebär för deras framtida kontakt med dig. Konstigt eftersom hon har en egen erfarenhet av inskränkthet och bristande tolerans från sin familj.


Något bör även föräldrar ha lärt under livets gång.


Magdalena Ribbing