Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fråga om hyfs och stil

Välja rätt galaklädsel?

Fråga: Jag har fått en inbjudan till ett 10-års jubileum med klädkoden "Galaklädsel".
Vad innebär det?

Svar: Tänk om dessa ambitiösa inbjudare ville läsa på en aning innan de skickar ut sina krångelkort! Galaklädsel är ingen klädkod, det är ett påhitt som kan tolkas precis hur som helst - och du är inte ensam om att skriva till mig och fråga vad det innebär.

Varför skriver inte inbjudare Smoking om det är vad som är tänkt? Eller Mörk kostym? Eller kanske Högtidsdräkt vilket är detsamma som frack?  Det är entydigt vad som avses, och då är det enkelt för gästerna att klä sig på rätt nivå. Men alla dessa tre klädslar, inbördes totalt olika, skulle kunna vara det larviga "galaklädsel". Det enda direkt uteslutna är jeans, även om inte alla film-Oscars- osv-galaklädda karlar inser detta.

Det råd jag kan ge dig är att ringa inbjudaren-arrangören och fråga direkt "har ni tänkt frack, eller smoking, eller mörk kostym"  och då får du av denna virriga inbjudare-arrangör säkert svaret "ta vad du vill" vilket bara är ännu mer hopplöst för dig. Tjata då lite extra, fråga vad inbjudaren-arrangören själv ska ha på sig, så får du i alla fall en aning om tänkt nivå.

Enklast vore att tacka nej, eftersom det för alla utom påfåglarna är trist att komma i frack om alla andra har mörk kostym, och lika trist är att vara den enda i mörk kostym om övriga har frack.

Magdalena Ribbing