Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/12/06/bestamma-bebisklader-8642/

Fråga om hyfs och stil

Bestämma bebiskläder?

Fråga:  Jag och min sambo väntar vårt första barn i februari nästa år, och detta är en händelse som glädjer både oss och våra närstående. Min fråga gäller hur man ska hantera närståendes köplust när det gäller klädinköp till barnet. Det är nämligen så att jag är väldigt kräsen och har väldigt bestämd smak när det gäller vad jag tycker är fint, och vad jag vill klä vårt barn i. Jag har påtalat detta för min mor och sagt att jag helst föredrar att antingen köpa/välja ut kläder till barnet själv, vilket inte har varit några problem. Jag undrar dock hur jag ska göra när det exempelvis gäller barnets blivande farmor och min svärmor?

Ska jag tala om att jag helst föredrar att köpa kläderna själv eller att ett presentkort uppskattas i första hand om/när klädinköp kommer på tal? Eller är det artigaste att inte nämna något alls, och istället le och tacka när svärmor kommer med klädesplagg (som sedan förpassas till garderobens mörka vrå) eftersom vi har väldigt olika smak?

Jag vill inte verka oartig eller otacksam, men känner samtidigt att jag inte vill bli "påtvingad" någon annans klädsmak när det gäller vårt barn.

Svar: Har man så bestämd uppfattning om barnkläderna så är det bara en sak att göra: skriv eller ring tänkbara givare och säg som det är. Det går att uttrycka på ett ganska förståeligt sätt, exempelvis "apropå babyn, du vet att jag har så himla tvärsäker smak och det gäller också beträffande babyns kläder, så hade du tänkt köpa något sådant, kolla först med mig eller ge ett presentkort". Att ta emot något man ogillar, tacka och lägga undan är mer artigt mot givaren men det kommer att noteras kanske, och då få motsatt effekt. Utöver att det är ett trist slöseri.

Angående din svärmor så har väl din man kontakt med henne? Han är den som ska säga till henne att du, och han, måste han understryka, vill välja kläderna till er baby själva.

Magdalena Ribbing