Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/12/15/invanta-grongubbe-8719/

Fråga om hyfs och stil

Invänta gröngubbe?

Fråga: Jag och en vän till mig tvistar om det är korrekt att gå över ett övergångsställe efter att man tryckt på knappen men innan lysena slår om till "grön gubbe". Naturligtvis har man då förvissat sig om att det är säkert att gå över gatan.

Min vän hävdar att det är hänsynslöst mot bilförarna att de måste stanna för rött men ingen nyttjar den "gröna gubben".  Han tycker alltså att man ska vänta tills det slår om, även om det är säkert att gå över gatan innan.
Jag hävdar att det gör ingen skillnad. De hade fått stanna ändå även om jag väntat till det slagit om.

Svar: Nej, jag tycker inte att det är hänsynslöst mot bilförarna som stannar för fotgängarnas knapptryckning rött utan att knapptryckaren passerar övergångsstället. Bilisten sitter ju bekvämt under tak, mestadels, medan fotgängaren skyndar sig undan snö och regn och kyla.

Man får stå ut med att allt inte blir som man vill.

Som jag ser det har du rätt, även om det inte finns praxis i denna fråga.

Magdalena Ribbing