Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/12/20/inga-presenter/

Fråga om hyfs och stil

Inga presenter?

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: Vi gifte oss nyligen, i hemlighet. Inga gäster. Fantastiskt trevligt och fint på alla sätt och vis. Men jag ska erkänna att jag är lite förvånad över hur lite uppvaktade vi har blivit i efterhand. En nära vän har kommit förbi med en flaska champagne och en blomma, annars ingenting. Självklart väntade jag mig inte spa-helger och Kitchen Aid-maskiner, men lite trist kan jag tycka att det är att presenter och gratulationer verkar man bara "förtjäna" om man bjuder på fest också. Vi har varit på säkert 15 bröllop tillsammans (och har faktiskt inga vänner som gjort som vi) och självklart alltid gett brudparet en bröllopspresent. Men ska den alltså betraktas som en ersättning för middagen? Och vi får skylla oss själva som gifte oss utan gäster? Eller har jag rätt att vara lite besviken på allra närmaste släkten?

Svar: Du har rätt i ditt antagande att många ser bröllopspresenten som ett slags betalning för kalaset. Nuförtiden blir många människor både barnsligt sura och självupptaget besvikna för att de förmenas en fest, i synnerhet en bröllopsfest, och de bryr sig därför medvetet inte om att lyckönska brudparet.

En del märkliga idéer förekommer också, som att bröllopspresentens pris ska motsvara den förmodade kostnaden för gästens mat och dryck. Hu, säger jag, så trist att tänka på det sättet! Bröllopsfesten är en sak, presenterna en annan, man behöver inte vara bjuden på kalaset för att ge en present som ju är en symbol för den lycka man önskar brudparet.

Att närmaste familjen inte ger någon bröllopspresent, det tycker jag verkar både konstigt och ogenomtänkt. Är era närmaste så sårade för att de inte fick vara med under er vigsel att de inte vill lyckönska er med en present? Eller är det så enkelt som att dessa närmaste inte förstår när eller hur de ska överlämna en present? De kanske känner sig vilsna i detta för dem ovanliga sammanhang?

Du kan ju ordna en lättsam efterbröllopsfest, om det är möjligt för er. Då kommer säkert en del presenter!

Magdalena Ribbing