Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/01/14/bjuda-pa-lakan/

ETIKETTFRÅGAN

Bjuda på lakan?

Fråga: När vi bjuder nära och kära på fest/middag så erbjuder vi ibland övernattning. Detta för att gästerna skall slippa åka taxi eller att någon måste avstå vin till middagen för att kunna köra, eller om gästerna är så långväga att det inte är rimligt att åka hem. Vi tycker att en frukost dagen därpå innan gästernas avfärd är trevligt också. Vi brukar be gästerna att ta med lakan och handduk vid dessa tillfällen. Om det är besvärligt för gästen som färdas t ex på ett sätt som gör det besvärligt att släpa extra bagage, så är det inga problem och vi fixar med nödvändiga saker.

Är detta normalt vett och etikett?

Svar: Det du beskriver låter alldeles förträffligt vänligt och omtänksamt, alltså att fråga om gäster vill övernatta för sin egen bekvämlighets skull.

Din fråga är egentligen om dessa gäster också ska ges lakan och handdukar för den enda natten. Nej, anser jag, så charmant måste man verkligen inte vara. Bara erbjudandet om övernattningen är ju generöst nog. Att dessutom stå till tjänst med lakan och handduk måste ses som ytterlig lyx som inte alls behövs.

Det hindrar inte att man som inbjudare kan erbjuda även sänglinnet om man har mycket egen tid som man vill ägna åt tvätt, eller vill sätta lakanen i omlopp eller har något annat skäl. Men det är som sagt sannerligen inte nödvändigt och kan inte förväntas.

Magdalena Ribbing