Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/01/19/tyst-pa-tag/

Fråga om hyfs och stil

Tyst på tåg

Fråga: Skulle du vilja skriva lite om hur man uppför sig hänsynsfullt i en så kallat tyst kupé på tåget? Om nu någon skulle välja att åka i en tyst kupé och inte alls ha ett tyst uppträdande, hur tycker du då att medpassagerarna bäst hanterar situationen?

Svar: Då och då kommer frågor om oväsen och dåligt beteende i allmänna kommunikationer och då blir det alltid stor diskussion i kommentarsfältet om vad man har rätt till och vad andra måste tåla.

Det som rimligen gäller för tyst kupé är tystnad i stor utsträckning. Inte pratande annat än mycket lågt och diskret, inte mobilprat, inte ha på datorfilmer med ljud. Konduktören kan meddela den som bryter mot detta att det ska vara tyst. Medpassagerare kan uppmärksamma konduktören på att mobilprat eller annat ljud stör i tysta kupén så att den som stör kan göras uppmärksam på sitt felaktiga beteende.

Som medpassagerare kan man förstås vända sig till den som pratar eller åstadkommer onödigt oljud och säga vänligt "ursäkta, får jag påpeka för dig att detta är en tyst kupé".

De flesta störare bättrar sig säkert då. Gör de inte det är konduktören enda utvägen. Samtidigt måste man som medpassagerare ha viss förståelse för att det inte är moltyst i en tyst kupé. Andra måste få äta, byta några ord med varandra, knappa på sina mobiler-datorer.

Magdalena Ribbing