Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/01/20/medfora-objuden/

ETIKETTFRÅGAN

Medföra objuden?

Fråga: Det händer då och då att man bjuder vänner och dessa frågar om de får ta med sig någon. Det är oftast vid informella inbjudningar, som en fika. I vårt fall har det oftast varit under ledigheter då vännerna har velat ta med syskon som vi också känner, men kanske inte lika väl som dem vi bjudit.

Min man och jag har diskuterat detta mycket. Vi tycker båda att det egentligen är ganska oartigt att bjuda med någon eller till och med  dyka upp med en extragäst men vi är lite oeniga om hur man skall hantera det. Själv gillar jag en generös inställning och välkomnar dem ändå gärna. Dessutom tycker jag att det är omöjligt att säga nej (och därför är det ju oartigt att fråga). Min man tycker att man helt enkelt säger “Nej, det var dig/er vi ville träffa. X får inte följa med”.

Hur ser du på denna fråga?

Svar: Varje umgängeskrets brukar sin bestämda kultur som flertalet känner till och anpassar sig till. Exempelvis detta med att ta med objudna gäster – det är godtaget i somliga kretsar, otänkbart i andra.

Är det inte vanligt med medförda gäster bland de vänner man umgås med så kan man tycka att det är som du skriver, oartigt att ens fråga, just för att det faktiskt är svårt för värdpersonen att säga nej. Som gäst kan man inte kan veta hur värdpersonen vill ha sin bjudning, om det är tänkt som en liten pratstund mellan nära vänner eller som en luftigare tillställning med utrymme för fler. Är det en måltid, mer än kaffe och bulle, så blir det dessutom en extra utgift för värdpersonen med ytterligare gäster.

Känner man varandra relativt väl kan man som gäst berätta “jag har min syster på besök just då...” så får värdpersonen möjlighet att välkomna en extragäst, eller inte. Eller så säger gästen “ låter så trevligt, men min bror och jag har planerat att träffas den kvällen” - för värdpersonens information om att gästen har förhinder om inte brodern bjuds med.

Men det är alltid värdpersonen som bestämmer vem som bjuds. Så du kan milt och vänligt säga när du inte vill ha en extragäst "tyvärr, den här gången passar det inte så bra, vi hade tänkt få umgås med dig i lugn och ro i dag". Eller “tyvärr, vi har inte plats/middag till fler än just dem vi redan bjudit”. Eller något liknande, alltså vänligt med en förklaring till att det inte fungerar med ytterligare en gäst.

Att medföra en objuden gäst, utan att ha frågat innan och fått ja, är hemfridsbrott (obs överdrift).

Magdalena Ribbing