Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/03/29/skilsmassostil/

Fråga om hyfs och stil

Skilsmässostil?

Rätta artikel

Fråga: Jag gick igenom en skilsmässa för två år sedan. Nu fyller min bror jämnt, och ska fira det med ett kalas. Han tycker om mitt ex, och vill inte ta ställning, så han bjuder oss båda och det har han meddelat mig och exet.

Jag förstår min bror, och han får gärna umgås med mitt ex, men samtidigt orkar jag inte gå på samma kalas som exet är med på. Mitt ex är en mycket festglad person som "håller hov", och jag är betydligt mer tillbakadragen av mig.

Kan jag tacka nej till kalaset? Eller borde jag kunna kräva av min bror att kanske inte ta ställning, men ändå hjälpa mig att kunna gå på ett kalas orsakat av att min kära bror fyller år, och ha trevligt där, utan att behöva må dåligt i skuggan av mitt socialt kompetenta ex? Eller måste jag härda ut för min brors skull - det är ju hans dag, inte min.

Svar: Din bror gör ju rätt på ett sätt, han uppskattar ditt ex och dig förstås, och bjuder er båda men meddelar detta så att ni kan ta ställning till er närvaro. Att han skulle låta bli att bjuda ditt ex av hänsyn till dig tycker jag är mycket begärt, ni är vuxna människor och bör nu kunna vistas i samma rum utan problem. Ni måste ju inte prata med varandra, det räcker med att ta i hand och säga hej. Det är tydligt att din bror firar sin födelsedag med de gäster han uppskattar och att din närvaro är önskad.

Nu verkar det på din fråga som om du absolut inte klarar detta, och då måste du ju bestämma dig för om du kan tänka dig att vara med.

Du ska få reda på av din bror om ditt ex tackar ja. Är det så har du givetvis din rätt att tacka nej, vilket kommer att noteras av en del andra gäster. Men du kan ju också gå dit och bestämma dig för att exets närvaro inte ska tillåtas förstöra en fest för dig. Håll dig undan ditt ex, prata med andra, se till att vistas i annat rum om möjligt, be din bror ordna så att exet och du sitter långt från varandra.

Det blir säkert jobbigt för dig men du kommer att gå stärkt framöver och från festen om du klarar detta. Känns det verkligen oöverkomligt: tacka nej, ordna så att du är på exempelvis en liten resa någonstans och skyll på den så slipper du kommentarer från andra om att du inte vågar gå på kalas där ditt ex är närvarande.

Magdalena Ribbing