Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/03/30/strandfin/

Fråga om hyfs och stil

Strandfin?

Rätta artikel

Fråga: Är bjuden på bröllop i sommar och det ska bli jätteroligt. Paret kommer att gifta sig en lördag kl 14.00 på en sandstrand, därefter sen lunch/tidig middag  på ett närliggande hotell. Det jag och flera med mig undrar över är följande rader angående klädsel. Så här står det i inbjudan: "Klädsel: Tänk sommar, så fint du kan (glad smiley). D kommer att ha kostym utan slips, det kanske kan fungera som en indikation"

För flera av oss låter detta mera som "vardagsfint" men det är tydligen inte avsikten om man läser den första meningen.

Så hur kan vi lämpligen klä oss (både män och kvinnor) för att komma på "rätt nivå" och vilken typ av skor är bäst lämpade att ha på först på stranden och därefter under lunchen/middagen?

Svar: "Tänk sommar" är ett bra exempel på påhittade klädkoder som ställer till besvär istället för att hjälpa. Klädkoden är inbjudarens meddelande till gästerna om festens nivå och den klädnivå som passar. Klädkoden ska inte vara några roliga ord som ger gästerna huvudbry och problem.

Men nu är det gjort, och som jag tolkar detta enligt min långa erfarenhet från diverse larviga klädkoder som nått min spalt, kan det innebära för en man en lätt linnekostym eller fina sommarbyxor och en tunn kavaj samt fin skjorta utan slips, och för en kvinna en vadlång eller lite kortare sommarklänning av finaste sort, eller festfin sommarkjol och överdel, material batist eller liknande, med urringning efter smak. Skorna behöver på stranden vara av enkel tålig sort, tygskor eller sandaler, och till festen efteråt byter man till lite finare sandaletter om man vill. Män kan ha tygskor eller sandaler på stranden och lätta loafers senare.

En bättre klädselangivelse hade varit Kavaj.

Magdalena Ribbing