Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/03/31/medaljskick/

Fråga om hyfs och stil

Medaljskick?

Rätta artikel

Fråga: Jag tycker det är kul att utsmycka mig med medaljer och ordnar på olika (informella) tillställningar men samtidigt vill jag inte utge mig för att ha något jag inte är förtjänt av, av respekt för dem som en gång har fått dessa utmärkelser. Jag undrar helt enkelt vilka regler som gäller för oss som har köpt medaljer i andra hand?

Svar: Frågan har återkommit ett par gånger sedan den senast var uppe i spalten. Kanhända är det särskilt gott om begagnade medaljer på marknaden för närvarande?

Du funderar i rätt banor över medaljbärandet. Och tråkigt nog för dig måste jag svara att det finns bara två saker man kan göra med medaljer som man har köpt från andra: lägga dem i ett skåp eller sätta upp dem som konstverk på väggen.

Att själv bära medaljer som andra har fått för insatser och tjänster som de har gjort en nation eller organisation är alldeles fel och mot alla regler. Som jag har svarat tidigare: lånta fjädrar är pinsamt och det är svårt att tänka sig mer lånta fjädrar än andras förtjänsttecken, ordnar och medaljer.

Magdalena Ribbing