Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/04/12/jamstalldhetshets/

ETIKETTFRÅGAN

Jämställdhetshets?

Fråga: Min fråga handlar om jämställdhet. Som så många andra har jag för vana att hålla upp dörren för kvinnor i alla åldrar och använder även principen ”damerna först”. Jag har märkt att de sista åren har detta inte alltid uppskattas av kvinnor och detta i alla ålderskategorier, själv är jag 30 år om det har någon betydelse. En del kvinnor jag håller upp dörren för säger att det är larvigt eller insisterar på att jag ska gå först.

Jag vill understryka att detta inte har något att göra med en kvinnosyn om att kvinnan skulle vara hjälplös utan det sitter i ryggraden för mig, som att resa sig när äldre kommer in i rummet, tacka i olika självklara situationer med mera. Med andra ord vanligt folkvett.

Kan det ha blivit så att det i mer moderna tider rent av blivit oartigt att hålla upp dörren för kvinnor? Kanske är det ett mycket ohyfsat beteende från mig?!  Jag ser verkligen fram emot en kommentar ifrån Magdalena i detta ärende då jag känner mig villrådig.

Svar: Frågan är högst intressant och rubriken på den är avsiktlig därför det finns en tendens till hets beträffande även sådant som inte behöver jämställas in i märgen. Att en man håller upp dörren för en kvinna som då säger att det är larvigt visar ju knappast någon jämställdhet, snarare drullighet. Kvinnor kan också hålla upp dörren för män, om det är läge för det.

Hur det av någon skulle kunna ses som oartigt av en man att hålla upp en dörr för en kvinna begriper jag inte – men det finns alltså en sådan jämställdhetshets.

Som läsarna av min spalt vet tycker jag att det är självklart att hjälpa till med dörr osv oavsett kön men där det behövs, och att det är trevligt att yngre reser sig upp när äldre kommer in i rummet. Men detta är delvis gammaldags elegans och jag är osäker på hur den uppfattas av en ung generation.

Ni som är unga idag är ofta noga med traditionerna, ser jag av frågorna till min spalt. Det vore intressant att få reda på vilka traditioner som anses larviga.

Magdalena Ribbing