Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/04/14/brollopsbjudande/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsbjudande?

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: När man bjuder till bröllop måste man då bjuda lika inom släkten? Alltså, om jag bjuder en kusin med familj, för att jag umgås lite med dom, måste jag då bjuda hennes syster, min andra kusin, med familj, som jag inte pratat med på flera år?

Och kan jag bjuda min kusin trots att hennes mamma, min moster, inte blir bjuden? Vill inte ha en superlång gästlista utan bara ha med de viktigaste personerna.

Svar: Nej, det är aldrig nödvändigt att du bjuder någon som du inte vill bjuda. Du umgås en del med en av dina kusiner men inte alls med den kusinens syster och då är det rimligt att bjuda bara den du umgås med. Den andra blir kanske ledsen eller rentav sur, men förstår i bästa fall att alla inte kan bjudas och att i ett urval av gäster måste de som brudparet umgås med få komma i första hand.

Samma sak med din moster, om du inte har en närmare kontakt med henne är hon inte en given gäst. Men du kan för att hindra gnäll i släkten kosta på dig att ringa din moster eller kusinen och säga som det är: "vi har väldigt begränsat utrymme och håller ner gästantalet så mycket vi kan, men X (kusinen du umgås med) träffar jag ju rätt ofta så henne bjuder jag ändå, hoppas ni förstår".

Det vore snyggt av dig och skulle hejda eventuell kritik från de som tror att alla släktingar har en självklar plats på bröllop.

Magdalena Ribbing