Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/04/21/brollopspresentpengar/

ETIKETTFRÅGAN

Bröllopspresentpengar?

Fråga: Hur kan jag på ett artigast sätt skriva på inbjudan att vi avstår gärna från bröllopsgåvor eftersom vi har det mesta men emotser gärna ett bidrag till vår planerade bröllopsresa. Hur kan man formulera det på ett bra sätt och vad är bäst? Ta emot pengar på bröllopet eller öppna ett konto?

Svar: Det är knepigt att be sina gäster om pengar, det kan lätt uppfattas som att man måste betala för att få vara med på bröllopsfesten. Frågan från brudpar om pengar i bröllopspresent hör till de vanligaste i min spalt.

Samtidigt förekommer det så ofta att brudpar föreslår pengar som present att få personer blir genuint upprörda numera över detta. I flera andra kulturer är det den present alla ger till brudparet – antingen kontant i kuvert vid festen, sedlar som nålas fast på brudens klänning, eller pengar insatta på ett konto.

Så du kan skriva på bjudningskortet ungefär "Våra gästers närvaro är bästa presenten till oss, vi har redan alla föremål vi behöver - men blir glada för ett bidrag till vår bröllopsresa, konto XXXXX”.

Magdalena Ribbing