Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/04/21/dopsilversked/

ETIKETTFRÅGAN

Dopsilversked?

Fråga: Hur kommer det sig att barn kan få en liten silversked i faddergåva vid dop? Varför är det traditionellt sett just en sked?

Svar: Silver har sedan urminnes tider varit en värdemätare, den som ägde mycket silver var rik. Att ge ett nyfött barn silver var en grund till barnets välstånd i livet. En sked, eller en bägare, har gamla anor, kanhända för att de har symboliserat något som man kunde samla in i. Att en baby får en sked kan ju lätt också förklaras med att barn börjar äta med sked, inte gaffel. Men det finns också en förklaring att barnet vid dopet fick nattvardsvin i en silversked. Det var givetvis förr i tiden.

Magdalena Ribbing