Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/05/11/svenskpresent/

ETIKETTFRÅGAN

Svenskpresent?

Fråga: Jag är sedan många år bosatt i ett annat land och får ganska ofta besök av vänner och bekanta, vilket jag tycker är roligt. Vi försöker ta hand om våra gäster på bästa sätt, med bäddade sängar, handdukar, god mat och gott vin, sightseeing... De flesta av dem har med någon present. Ofta är det svenskt godis (Ahlgrens bilar!) som många tycks tro är vad alla utlandssvenskar mest av allt saknar. Eller kanske någon vas eller skål från ett krukmakeri i givarens hembygd. Vi uppskattar givetvis presenterna och vänligheten, men faktum är att vi inte är några stora godisätare och vad vaser och skålar beträffar börjar det bli fullt i skåpen... Däremot finns det en del saker från Sverige som vi verkligen gärna vill ha och behöver kontinuerlig påfyllning av. Saker som till mycket rimliga priser finns tillgängliga i vanliga snabbköp, men som ingen människa av sig själv skulle komma på att ta med sig som present. Och ingen av våra gäster har kommit på idén att i förväg fråga mig om det är något särskilt vi vill ha.

Min fråga är hur (och om!) jag kan framställa önskemål om att mina gäster ska medföra vissa saker. Jag har funderat på att framställa det som en "inköpslista", dvs. be dem att "ta med ett paket Wettextrasor och 3 dl vispgrädde så betalar jag när ni kommer". Men det känns lite dumt och tillgjort eftersom både mina gäster och jag nog skulle vara medvetna om att de inte kommer att ta emot några pengar för dessa små inköp. Ett alternativ vore att framställa det som ett bidrag till hushållet typ "ta inte med lakan och handdukar, men bidrag gärna med Wettextrasor och Liljeholmens kronljus". Eller kan jag helt enkelt göra en "önskelista"? Som exempelvis: "För den händelse ni vill medföra en present blir vi allra gladast för Wettextrasor och Solstickans tändstickor".

Vore mycket tacksam för svar i denna fråga. Jag tror många utlandssvenskar skulle uppskatta om du ville sprida bland svenskarna i Sverige att det går bra att fråga vad utlandssvensken helst vill ha och behöver innan de åker på besök! Jag tror många skulle bli förvånade över svaren, särskilt över hur många av oss som verkligen saknar Wettextrasorna.(jag känner dock en enda utlandssvensk som inte gillar Wettex så fråga först!).

Svar: Du skulle kunna mejla till de kommande gästerna när ni kommunicerar om vistelsen hos er ungefär "I förbifarten kan jag berätta att vi lider ständig brist på Wettextrasor och kronljus men har allt annat vi behöver”. Det är inte särskilt pretentiöst utan snarare en antydan i rätt riktning.

Magdalena Ribbing