Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/06/08/namnkopia/

Etikettfrågan

Namnkopia?

Fråga: Jag har en kusin som precis har fått barn och döpt henne till ett förnamn som jag verkligen gillar. När jag någon gång får barn, så vill jag gärna döpa det till just det namnet om jag får en dotter. Kan man göra det, även om jag har ett kusinbarn som redan heter det?

Svar: Du får väl se när ditt framtida barn anländer om du tycker att barnet passar i ditt favoritnamn. Och är det så finns inga problem att en syssling heter detsamma, här är det ju dessutom fråga om en som är ett eller flera år äldre. I så fall kan det bli Stora-Namnet och Lilla-Namnet eller något annat särskiljande som ungar är specialister på att hitta på. Ingen har ensamrätt till ett förnamn. Tvärtom, i många släkter ärvs förnamn som barn ”måste” ges.

Men jag har fått veta att det inte är så ovanligt att vuxna ställer till bråk om släktbarns förnamn. Man vill som mor- eller farförälder eller annan släkting bestämma vad barn ska heta eller hindra vissa namn. Enligt min uppfattning är det riktigt trista fasoner att kritisera någons val av namn till sitt barn. Det måste verkligen vara föräldrarnas rätt och ensak att välja namnet. Blir man som släkting tillfrågad om sin synpunkt på namnet säger man det man anser, men ofrågad lägger man sig absolut inte i.

Magdalena Ribbing