Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/07/15/assistentgast/

Etikettfrågan

Assistentgäst?

Fråga: Vi ska bjuda in en person till en festmåltid, hon kommer att ha en vårdare med sig då hon är rörelsehindrad. Vi undrar om man måste bjuda en vårdare samma måltid och dryck som de övriga gäster eller kan man skala ner till till exempel endast varmrätt och icke alkoholhaltig dryck (vårdare är ju på "jobb"). Är man som värd skyldig att bjuda vårdare? Förutom att det är en kostnadsfråga, så är det bra att veta vad som gäller.

Svar: Bäst är att fråga vårdaren direkt hur hon eller han vill ha det. Det är ju tänkbart att vårdaren inte sitter bredvid utan lite bakom den person som behöver vård och då kanske det inte är praktiskt med mat och dryck. Eller så sitter vårdaren bredvid och då blir det märkligt om vårdaren serveras enklare måltid än alla andra. Därför bör vårdaren få förklara hur hon eller han tänker sig situationen.

Obs att det inte är oartigt eller fel att fråga vårdaren, situationen måste ju uppstå då och då och det finns säkert något slags förhållningssätt.

Magdalena Ribbing