Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Stilettskosabotage?

Fråga:

En av våra vänner brukar bära högklackade skor med så kallad ”stilettklack”. Vi bor i en äldre lägenhet med gamla, vackra, nyslipade parkettgolv. Vi vill gärna bjuda vår kära vän.- men vi vet att hon då kommer att ha skor på sig som förstör våra golv. Stilettklackar, även på en späd kvinna, gör runda fördjupningar i ekparkett. Vad kan vi göra ? Måste vi acceptera att få golvet förstört ( igen). Kan vi, vid inbjudan, be henne ha andra skor på sig? Kan vi erbjuda ngn av våra ”gästtofflor” till kvinnor som kommer med dessa bekymmersamma skodon?

Svar:

Självklart ska inte en gäst tillåtas att förstöra golvet. När modet föreskriver så olämpliga skor som de stilettvassklackade kan man som inbjudare vänligt redan vid inbjudan säga eller skriva ”våra gamla parkettgolv tål inte trycket av smala klackar, vi uppskattar om du har lågklackade skor eller breda klackar.”

Vem kan bli sur för en sådan bön?

Magdalena Ribbing