Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-16 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/08/03/frukostetikett/

ETIKETTFRÅGAN

Frukostetikett?

Fråga:

Har funderat och diskuterat med mina vänner hur man äter en hotellfrukost på rätt sätt.

Vid en stor frukostbuffé så finns ju både varm och kall mat. Vad börjar man med? Börjar man med sillen eller är det fil och flingor som ska ätas först, eller som jag sett en del göra, börjar med bacon och äggröra och avslutar med filen?

Skulle vara mycket intressant att höra om det finns någon etikett hur man äter sin hotellfrukost eller gör man som man vill.

Svar:

Det råder glädjande stor frukostfrihet - varje person som har förmånen att få inta frukost med olika rätter att välja bland gör detta enligt egen smak. Ingen praxis råder angående ordning eller tvång att äta allt eller något annat. Den som vill börja med plättar med sylt och avsluta med en sillsmörgås gör lika rätt som den som börjar med gröt och avslutar med kaffe.

Är man ängslig för vad omgivningen, bekant eller obekant, ska anse, kan man betrakta frukosten som ett slags smörgåsbord och inleder med juice och gröt eller fil varpå följer det som är salt, sill, ägg, kaviar exempelvis. Man fortsätter med köttbullar och prinskorv, övergår till kallskuret, rundar av med ost- eller marmeladsmörgås och wienerbröd och kaffe eller te. Om man nu har aptit att ta sig igenom hela denna sortering till frukost, förstås.

Magdalena Ribbing