Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Adressatetikett?

Fråga:

Jag jobbar i reception och öppnar därför post varje dag. En sak som irriterar mig varje gång det händer är att en del företag börjar sina brev med Dear Sirs, som att breven bara är skrivna till männen på företaget. Eller är de så korkade att de antar att bara män jobbar på företaget/den avdelning de skickat brevet till? Jag blir så arg att jag vill slänga breven direkt i papperskorgen alternativt skriva dem ett argt mejl. Givetvis gör jag varken eller, även om det senare känns väldigt lockande.

Vad tycker Magdalena om det här?

Svar:

Visst har du rätt. Däremot är det svårt att bestämma vad som är mest artigt eller kanske bara korrekt: Dear Madames, Dear Sirs (mer rätt: Mesdames), eller Dear Ladies, Dear Sirs, eller vilket skulle minska problemet, Dear Madame, Dear Sir.

Något slags praxis bör finnas i detta ämne även om jag inte känner till den. Underbyggd sådan välkomnas till kommentarsfältet.

Det gamla Sir-adresserandet eller skriftliga tilltalet lever kvar från den tid då kvinnor ägnade sig åt att sköta hem – eget eller andras – eller i varje fall inte förväntades ha högre befattningar på företag. Fast det har ju alltid funnits kvinnor som haft beslutande positioner. Egentligen finns ingen ursäkt för det slentrianmässiga Sir när det inte gäller enbart män (om inte företaget är av den förlegade sort som verkligen saknar kvinnor i beslutsställning).

Har du tid och energi till det kan du skapa ett standardmejl till Sir-skrivarna och korrigera vänligt: “för er information har vårt företag lika många kvinnor som män anställda” eller hur det nu är.

Kanske väcker du en jämställdhetstanke hos dem. Men var inte alltför säker på det.

Magdalena Ribbing