Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/08/30/presentkostnadsdelning/

ETIKETTFRÅGAN

Presentkostnadsdelning?

Fråga: När någon fyller år, gifter sig, håller barndop etc. är det vanligt att man är några personer som går ihop och delar på kostnaderna för en present. Nu har det utbrutit en diskussion huruvida man lägger pengar till en gemensam present per person eller per hushåll. Jag har en vän som hävdar bestämt att hon och hennes man är ETT hushåll och inte två personer. Medan andra i bekantskapskretsen (singlar) tycker att man betalar per person och att det till och med är orättvist att två ska lägga ihop.

Om det rör sig om presenter för några hundralappar spelar det oftast inte så stor roll, men är man till exempel åtta personer alternativt två personer + två hushåll = 4 betalande så kan det göra stor skillnad om man bestämt sig att köpa något för 3-4000 kr. Personligen är jag beredd att hålla med min vän om att som gifta och sammanboende är man ett hushåll. Därför undrar jag om det finns någon etikett runt det här?

Svar: Ja du, denna fråga kommer upp då och då, men den har nu återkommit i min post flera gånger på senaste tid och därför tar jag upp den igen.

Mitt svar är att det är fullkomligt vettlöst att räkna delade kostnader för sådant som presenter per hushåll. Varför i allsin dar skulle två personer som delar hyra, telefon, TV-licens osv betala hälften per person av den summa en ensamstående erlägger? En present skulle alltså enligt hushålls- eller snarare girighetsprincipen delas så att paren betalar samma summa som de ensamstående betalar? Naturligtvis är det enda rätta att alla delar kostnaden för den gemensamma presenten per individ.

Om paren tänkte efter en sekund skulle de snarare betala lite mer per person för presenter eftersom deras hushållskostnader per person blir lägre än för den ensamstående, och det är det heliga hushållets princip som gäller för dem.

Nu är den lösningen knappast tänkbar för alla snåljåpar som tror att de ska betala per hushåll. Även om en present inte är lika med en betalning för kalaset innebär den ändå en symbol från givarna för deras glädje över att få vara med. Så sitter de båda på samma stol på festen, så att de bara tar upp en plats? Äter de halva portionen var?

Tänker de överhuvudtaget?

Magdalena Ribbing