Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/10/19/karlsmycken/

ETIKETTFRÅGAN

Karlsmycken?

Fråga: Jag har en fråga gällande manliga accessoarer. Min mor har lärt mig att en man enbart ska bära en klocka som accessoar och att allt vad halsband, ringar och örhängen heter är strikt kvinnligt (klockan ska så klart bäras till åtminstone en kostym, men det är i sammanhanget orelaterat).

Nu har jag en vän som är lite "modern" av sig och som så klart, enligt ungdomskulturens eviga standard, motsätter sig detta och bestämt hävdar att han får ha örhängen bäst han vill. Han vägrar lyssna på vanlig rim och reson, och då finner jag ingen annan utväg än att fråga facit, så att säga!

Så, frågan lyder: Vem är det egentligen som har rätt? Jag eller min vän?

Svar: Under alla tider, ända fram till slutet av 1700-talet har män ofta burit örhängen och andra smycken också för den delen. Så kom en period när prydnader skulle förbehållas kvinnorna, och män fick avstå från all utsmyckning med undantag för ordnar och medaljer. Men det var länge sedan och nu gör man precis som man vill. Sveriges finansminister har en guldring i ett öra och exempelvis kungen har setts med en guldkedja om halsen. Det är inte det minsta omanligt att en man har något eller flera smycken som han tycker är klädsamma. Jag gör ett undantag för diadem till frack.

Alltså: din moderna vän har rätt.

Magdalena Ribbing