Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/10/20/kontorsobehagligheter/

Fråga om hyfs och stil

Kontorsobehagligheter?

Rätta artikel

Fråga: För en tid sedan gavs svar i spalten på en fråga om en person som ogenerat sitter med handen innanför byxlinningen och kliar sig på jobbet. På mitt annars mycket trevliga jobb finns följande ohygieniska fikabordsvanor:

- tidningsslickaren, som väter fingret med sin egen saliv för att göra det lättare att bläddra i den gemensamma  morgontidningen som flera av oss har tänkt läsa - nagelbitaren, som sitter och tuggar och smaskar på naglar och nagelband trots flera tillsägelser från oss andra och drastiska varningar om att lossrivna nagelband kan leda till infekterade sår m.m. - h*n som pratar med mat i munnen - och förstås h*n som nyser i handen

Vad ska man göra när gänget bara inte fattar att det här är ohygieniskt och ohyfsat? undrar en som inte har bacillskräck, men är trött på det här offentliga snuskandet.

Svar: Det du beskriver är bedrövligt och inte ovanligt. När någon så tydligt visar sitt ointresse för hur omgivningen uppfattar detta slags ovanor kan man faktiskt  vänligt framhålla att de är störande. Du och andra har ju varnat nagelbitaren, men det har inte hjälpt, och står ni inte ut vilket är förståeligt kan ni vänligt och omtänksamt rekommendera något medel, apoteken har sådana, och fortsätta tjata. Obs vänligt, i vetskap om att nagelbitaren förmodligen har ett nervöst problem som tar sig uttryck i bitandet.

Den som nyser i handen kan man också påpeka det för "oj, nu får du tvätta dig, med tanke på smittspridningen." Framför tidningsslickaren kan man  ställa en liten bytta med vatten och säga "doppa ditt bladvändarfinger i den här, vi är fler som ska läsa den här tidningen".

Och den arma matprataren som inte fattar hur obehagligt det är för andra att tvingas åse det halvöppna gap i vilket maten mals runt, kan kanske vid tillfälle få en etikettbok med kapitlet om bordsskick uppslaget.

Magdalena Ribbing