Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/10/21/brudgumsmorskladsel/

Fråga om hyfs och stil

Brudgumsmorsklädsel?

Fråga: Kan brudgummens mor ha kort klänning en liten bit över knäet? Blå chiffong. Klädkod kavaj.

Svar: Det ska inte vara skillnad i nivå på brudens eller brudgummens mors och övriga gästers klädsel, trots att en del brukar påstå det. Chiffong låter vackert. Minst knäkort eller lite längre, men inte ankel- eller hellång ska klänningen vara till klädnivå kavaj. Överdelen ska ha täckta axlar, alltså inte vara baraxlad eller ha axelband.

Men kjol som går över knäet är tveksamt om man vill vara korrekt - helst ska kjollängden täcka knäskålen, eller åtminstone halva knäet. En kjollängd en bit över knäet blir tonårigt och inte vidare elegant till en högtidlighet som ett bröllop.

Magdalena Ribbing