Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/11/07/skofargsetikett/

Etikettfrågan

Skofärgsetikett?

Fråga: Ofta när Magdalena rekommenderar skofärg för män brukar det vara svarta skor, detta är ju också det traditionellt riktiga efter klockan 18:00. I dagsläget har ju dock den bruna skon kommit tillbaka mer och mer och själv använder jag den gärna även efter 18:00 då det helt enkelt är snyggare i min mening speciellt till mörkblå kostym. Ser man till de större skotillverkarna av kvalitetsskor är det också framförallt bruna skor som finns i diverse nyanser. Svart kostym verkar dock ha blivit helt acceptabelt trots att den traditionellt är för begravningen och dessutom trots allt är väldigt svår att matcha med annat. Min fråga blir därför helt enkelt varför detta motstånd till bruna skor av mörkare nyans istället för svarta skor, medan svart kostym accepteras som helt korrekt?

Svar: Det är inte min personliga smak som kommer till uttryck i mina svar, utan den goda etikett som är vedertagen sedan länge. Exempelvis anser många kvinnor att det är snyggare med nakna fötter i aftonsandaletterna till lång festklänning än att ha strumpor. Det gör inte att jag rekommenderar detta, eftersom det är inte är korrekt att vara utan något slags strumpor till festklädsel (man måste inte ha sandaletter, det är lika korrekt med hela skor).

Du tycker att bruna skor är snyggt till mörkblå kostym, och då är det din smak som avgör detta. Men jag kan inte svara mina frågeställare att det är korrekt till formell klädsel vilket vanligen är vad frågan gäller. Förr skulle bruna skor till blå kostym ha ansetts som direkt fult, blått hörde ihop med svart, till grått kunde man möjligen vardagstid ha brunt. Så du ser, tiderna förändras - och kanske (hu!) blir det modernt med bruna skor till svart kostym; svart föreslår jag inte heller som korrekt till klädsel mörk kostym, däremot är det är vanligt och accepterat av många.

Att skourvalet är större i brunt än i svart är inte något som jag kan påverka och det har inte med mina svar att göra - frågeställarna vill veta vad som är korrekt enligt accepterat bruk, och då är svaret att svarta skor bärs av en välklädd man till klädsel kavaj och mörk kostym - samt smoking och frack förstås.

Men som du kanske har noterat brukar jag också svara att om en man väljer bruna skor till formell kvällsklädsel har han ett samtalsämne för kvällen, och det kan ju vara ett skäl till de bruna skorna.

Magdalena Ribbing