Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fråga om hyfs och stil

Förslagsosvarande?

Fråga: Jag har skrivit en historisk bok, utgiven på eget förlag. Boken är sänd till flera filmbolag, bland dem SF, med frågan om det finns intresse att göra en film av den. Inget av filmbolagen har besvärat sig med att svara eller ens meddela att de mottagit boken. Är det meningen att man ska förstå av sig själv att ointresse föreligger? Eller ska man bara finna sig i att personer och institutioner inte svarar på brev? Vad säger vanlig artighet?

Svar: Vanlig artighet är att svara på en förfrågan oavsett vad svaret blir. Får man en fråga om intresse föreligger för en bok, ett projekt, ett manus, en idé så svarar den som tillfrågats men inte är intresserad att tyvärr finns inte resurser för närvarande till detta, eller vad det kan vara för orsak till att man tackar nej.

Men det är en mycket vanlig ovana, eventuellt är den särskilt svensk, att inte svara på det man inte tänker engagera sig i.

Förlag och institutioner liksom många privatpersoner brukar hävda att de får så otroligt många förslag och manus osv att de absolut inte hinner svara på sådant som inte intresserar dem. Chefer av olika slag har inte tid, och deras assistenter är upptagna med andra ärenden och hinner inte svara åt chefen med avböjanden av förslag.

Enligt min uppfattning är detta dumheter. Naturligtvis hinner  de flesta svara kortfattat hövligt på en förfrågan. Är man utsatt för sådana oändliga mängder frågor och förslag att det är ogörligt att man själv svarar så måste man kunna fördela svarandet på andra. Eller skaffa ett standardsvar, det finns säkert en datorfunktion som gör det enkelt att tryckar på en knapp som sänder iväg ett meddelande, ungefär "Tack för ditt erbjudande som vi tyvärr måste tacka nej till. Vänliga hälsningar Företaget Chefen"

Men i likhet med alla som inte bryr sig om att svara ens på personliga inbjudningar, en trist drullighet som är vanlig vilket även noterats i denna spalt, anser väl ansvariga  som du skickat din bok till att de inte behöver höra av sig om de inte tänker använda ditt förslag och att du ska förstå detta av dig själv efter en tid av icke-svarande.

Bedrövligt. Oartigt. Slött. Fel.

Magdalena Ribbing