Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/01/13/laskeforbud/

ETIKETTFRÅGAN

Läskeförbud?

Fråga: Vi ska bjuda syskonbarn och barnbarn på middag. De älskar läsk och dricker mängder när det bjuds. Vi dricker inte läsk då vi tycker det är sliskigt och ohälsosamt. Våra barn dricker det ytterst sällan och aldrig till mat som syskonbarnen gör. Nu undrar jag om jag borde bjuda på läsk till maten när de kommer (som de är vana vid) eller vatten och till de vuxna vin som vi tycker är godare och bättre matkultur. Till saken hör att jag tycker de skulle behöva få se att man kan äta utan att skölja ner allt med läsk men kanske är det fel valt tillfälle?

Svar: Du ska inte uppfostra andras barn när du bjuder hem dem på middag. Att bjuda på endast vatten när man så säkert vet att gästerna föredrar  någon dryck med smak är inte vidare gästvänligt. Så det är som du själv anar, fel tillfälle att markera för barnen vad du anser.

Men du behöver inte bjuda på den onyttiga läskedrycken till maten, du kan ju göra en kanna med exempelvis sockerfri äppeljuice, det finns god ekologisk sådan, så att gästerna känner sig välkomna och omhuldade.

Magdalena Ribbing