Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-10 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/01/27/manshattetikett/

Etikettfrågan

Manshattetikett

Fråga: När och i vilka situationer bör en man ta av sig respektive behålla hatten på? Att ha hatten på när man åker buss eller pendeltåg är väl inget problem, men det finns andra tillfällen där jag tvekar. Jag besöker ofta medeltida kyrkor och andra sakrala lokaler för att dokumentera och fotografera och nästan alltid är jag ensam i kyrkorummet som kan vara nog så kallt vintertid. Ibland kommer ytterligare någon besökare; turister, kyrkvaktmästare, vad vet jag och ibland har jag känt mig väldigt osäker om hatten ska av eller om jag kan behålla den på.

Ett annat tillfälle är när man befinner sig i en större galleria med mängder av butiker av olika slag. Kanske kikar man in på en restaurang för att kolla stämningen, läsa menyn eller beställa take-away.

Jag var tonåring under studentrevolten då många traditioner ifrågasattes (vilket i och för sig är sunt att göra ibland) och på den tiden bar de flesta män någon form av huvudbonad. Däremot tillägnade jag mig ingen särskild hattkod, även om jag idag reagerar starkt mot dagens slynglar (sic!) som har sina mössor och kepsar på sig i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Svar: Mäns hattbärande har ett uppsving för närvarande. Kvinnors också för den delen! Formerna för särskilt männens hattbärande har fått andra förtecken därmed, det är inte längre frågan om att riddarlikt svepa av sig hatten och buga djupt för damerna och stå barhuvad i deras närvaro, utan om en lättsammare attityd till både hatten och dess funktion.

Men en del så kallas hattetikett gäller ändå för en väluppfostrad man. Han tar av sig hatten inomhus, liksom mössa, keps och vad det är för huvudbonad, undantaget den man bär av kulturell och religiösa skäl eller av hälsoskäl.

I en kyrka tar en man alltid av sin huvudbonad, oavsett han är ensam eller har medbesökare. I en galleria med butiker kan man behålla hatten på, det är utomhus med tak, kan man säga. Inne i en restaurang (inte utanför en matkiosk) tar en man av sin hatt antingen han besöker stället för att hämta en take-away eller för att kolla menyn.

När en man hälsar på en kvinna utomhus lyfter han lätt på hatten för att markera avtagning, men står inte med hatten i handen om det blir ett samtal - utomhus, som sagt, inomhus har han den inte på.

Magdalena Ribbing