Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/02/02/alderskomplimang/

ETIKETTFRÅGAN

Ålderskomplimang?

Fråga: Jag tar upp ett ämne som jag tyvärr tror är ganska aktuellt för äldre kvinnor, speciellt vi som sett bra ut som unga. Från och till får jag kommentaren: "Du måste ha varit vacker som ung" eller "du var ju så jättesnygg när du var ung" etc. Jag (och många med mig) upplever oss själva nu när vi kanske börjar närma oss 65+ som villebråd i det här fallet. Man tar för givet att utseendet är något vi för länge sen tappat intresset för och så är det ju inte alls. Jag upplever mig själv som en stilig person även om jag börjar närma mig 70.

Även uttrycket "snygg för sin ålder" är ju onödigt och stötande. Jag tar alltid illa vid mig, det känns som om jag är personligen ansvarig för mitt åldrande och de spår de sätter.

Det här är inget annat än oförskämt och hittills har jag nonchalerat sådana påhopp. Ibland tror jag nästan att kommentarerna är menat att vara uppskattande så man ska få sola sig i det förgångna men de har ju inte alls den effekten. Nästa gång vill jag kunna ge ett svar, utan att verka bitter  eller direkt oartig. Har Magdalena något förslag?

Svar: Avsikten med dessa fraser är säkert att vara vänlig, snarare än den oförskämdhet som du tolkar in i dem. Du får beröm för att du ser så stilig ut - “fortfarande” minskar inte berömmet. I vårt utseendefixerade samhälle är det ju ytan som har betydelse. Din erfarenhet av livet, dina kunskaper, din erövrade klokhet och insikt är mindre intressanta än dina eventuella rynkor och ditt troliga gråa hår.

Så du kan nog ta för givet att du inte får negativ kritik utan en komplimang, föralldel lite osmidigt uttryckt.

Och att du skulle vara som du skriver, personligt ansvarig för ditt åldrande, är ju rätt. Du hade kunnat missköta dig med för mycket mat och rökande och solande och alkohol vilket alltid sätter spår. Du hade kunnat vara förgrämd och misstänksam vilket också syns i ansiktet. Du hade kunnat slarva med din frisyr och annat. Men nu har du tydligen inte gjort något av detta, och det du får höra om än i klumpiga ordalag är beröm för att du ser så bra ut.

Enklast för dig är att svara med ett leende och ett "tack, trevligt att få höra detta". Men vill du av någon anledning (som jag hoppas att du klarar av att behärska) snäsa till den som säger att du måste varit vacker som ung, så kan du säga "oj då, jag som trodde att jag fortfarande ser hygglig ut." Det kommer att föranleda den personen att generat svara "jamen det är ju det jag menar". Men då har ju du i alla fall fått ta fram din lilla pekpinne och det kanske hjälper dig att slippa fler utseendekommentarer från just den personen.

Magdalena Ribbing