Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Arbetsplatsbarn?

Fråga: Jag arbetar på en liten arbetsplats med ett femtiotal anställda. Vi är ett tjugotal som delar på samma kontorsutrymme, vilket medför att det ofta är svårt att få en tyst arbetsmiljö. Nu är det dessutom ytterligare en faktor som bidrar till rörigheten. De senaste åren har flera av mina kollegor blivit föräldrar och det är givetvis ingenting fel med det. Det som däremot är irriterande är att många av de anställda väljer att ta med sina barn till jobbet när de är sjuka. Det känns inte helt okej. Någon gång må det väl vara hänt att man på grund av en krissituation måste ta med sitt barn, men grundprincipen, tycker jag, borde vara att man stannar hemma och vabbar. Vår chef har hittills inte haft några synpunkter på fenomenet och jag tycker det är svårt att vara gnällspiken som tycker att arbetsplatsen blir rörig. Är jag fel ute som tycker att detta inte är okej?

Svar: Som samhället ser ut i dag tror jag att det behövs stor tolerans för föräldrars behov av att arbeta samtidigt som de har barn som kan bli sjuka. Dagis tar inte emot sjuka barn, förstås, inte heller deras syskon, och det kan vara omöjligt för den utan ett tätt nätverk att hantera denna situation som ju kommer att inträffa många gånger under dagisåren. Man ska ju sköta sitt arbete också. Att chefen inte har sagt något om de medförda sjuka barnen visar kanske just på denna förståelse för att föräldrar kanske inte kan vara hemma varenda gång ett barn blir förkylt, får magsjuka eller annat.

Ändå är det företagets skyldighet att ha normer för bland annat sådant som att ta med sjuka barn till arbetsplatsen, eller att själv gå till jobbet när man är snuvig osv. De anställda ska inte behöva ta den konflikt som kommer att uppstå om medförda sjukbarn eller hostsmittande kolleger blir problem. Mitt förslag är att du vänder dig till närmast överordnad och frågar om det finns en praxis på arbetsplatsen angående detta. Då ska du i alla fall få ett besked. Om någon sådan praxis inte finns kommer din överordnade att fundera på om det behövs, och i så fall hur den ska utformas.

Kanske finns ett utrymme där barnen kan vistas utan att störa arbetet och då må det väl vara hänt att föräldrar tar med sjuka barn – förutsatt som sagt att andra inte blir störda eller riskerar att smittas av de som brukar påstås, extra starka barnbacillerna.

Magdalena Ribbing