Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/02/15/bjudningsnyktert/

Fråga om hyfs och stil

Bjudningsnyktert?

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: Min hustru och jag dricker gärna vin till middagen när vi har gäster. Lika självklart ser vi till att det finns fullt godtagbara dryckesalternativ för våra gäster antingen dessa kör bil eller är principnykterister eller av någon annan anledning inte kan eller vill dricka. Vi frågar vad som önskas att dricka och försöker aldrig övertala någon att dricka något som vederbörande inte vill ha.

Min fråga är att när vi är bjudna på middag hos en del av dessa gäster så förekommer inte tanken hos dem att vi skulle vilja ha ett glas vin till maten. Jag tycker att detta är något inskränkt i deras sätt att behandla sina gäster.

Är jag en gnällig småskuren människa som inte tycker att andra skall bestämma vad jag dricker till maten?

Svar: En del människor anser att vin är syndigt och olämpligt och vill inte bjuda sina gäster på sådant som de uppfattar som så hemskt. Vad gästerna eventuellt vill dricka är för antivinvännerna inte lika viktigt.

Man bjuder inte alkoholister på alkohol men att bjuda andra gäster på ett glas vin eller två är vanligt i ett icke nykteristiskt umgänge, om det inte finns kulturbetingade principer bakom icke-alkoholvärdskapet.

Däremot kan ingen gäst kräva att få vin hos en antivinvän. Formellt kan en gäst inte bestämma eller beställa något alls på en bjudning. Det är bara att finna sig i vad som bjuds och du vet ju vilka vänner som inte serverar ett glas vin; du har din frihet att tacka nej till deras bjudningar.

Att ta med en flaska i rockfickan och smygdricka i tamburen rekommenderar jag inte; det är ju inte fyllan du vill åt utan en i din smak passande dryck till maten. Det finner jag svårt att moralisera mot.

Magdalena Ribbing