Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/02/20/bokovilja/

Fråga om hyfs och stil

Bokovilja?

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: Förvånansvärt ofta hamnar jag i en lite pikant boksituation där jag inte riktigt vet hur jag ska göra. Det är nämligen så att ibland när jag umgås med bekanta så utbrister de "Jag läste ut en så bra bok häromdagen, du måste låna den av mig och läsa den!", och sekunden senare sitter jag med deras bok i handen. Jag är förvisso intresserad av att läsa, men min lästakt innebär cirka 1 bok per månad, och jag är väldigt kräsen med vad jag väljer att läsa.

För tillfället har jag 3 stycken böcker hemma hos mig som bekanta "tvingat" på mig och insisterat på att jag ska läsa. Det är böcker jag inte alls är intresserad av och aldrig i mitt liv hade valt själv. Jag har försökt att läsa dem, men de faller mig inte alls i smaken. När jag då och då pratar med mina bekanta så frågar de om jag läst boken de lånat ut till mig, och jag får hela tiden säga att "nej jag har tyvärr inte hunnit med det än".

Finns det något smidigt sätt att lämna tillbaka deras böcker och säga att jag inte har läst dem, utan att göra bokägarna stötta? Men viktigast av allt, vad kan jag säga för att förhindra hela den här situationen, när de säger att jag bara måste läsa just den boken och så sätts den i min hand, vad kan jag säga för att komma ur det?

Svar: Människor är ofta vänliga och känner sig säkra på att deras vänner har samma intressen som de själva. När dina vänner vill pracka på dig sin smak - för det är ju vad det är frågan om - så måste du ha en färdig replik och snabbt innan du får boken i handen säga "tack tack, snällt av dig men min bokhylla är smockfull för närvarande, så nej tack!"

Och böckerna du har fått till låns utan att vilja läsa kan du lämna tillbaka med ungefär den här frasen "tack för att du är så gullig och vill att jag ska läsa den här, jag har verkligen försökt men tyvärr fungerar den inte alls för mig, så här är den till någon som har bättre förstånd!"

Säger du ungefär så som jag föreslår så har du tagit på dig själv problemet, du förstår vad jag menar: du har alltså inte sagt i klartext till utlånaren "din boksmak är hemsk - jag vill inte läsa den här smörjan" utan du har sagt både att lånet var vänligt och att det är du som inte har tid samt att det säkert finns andra med bättre (mer lik utlånarens) boksmak än den du har.

Det kan du kosta på dig tycker jag, för vänskapens skull.

Magdalena Ribbing