Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/02/22/rodklanningsmyt/

ETIKETTFRÅGAN

Rödklänningsmyt?

Fråga: Stämmer det att en kvinna klädd i rött på bröllop har legat med brudgummen? Om så är fallet, vad är historien bakom denna sed?

Jag undrar även om det finns andra färgkoder man borde känna till så man slipper vara mannen som har begått sodomi med brudens far, bara för att man har en fallenhet för vinröda slipsar!

Svar: Ständigt återkommande fråga och just därför tar jag in den i spalten på nytt – svaret kan tydligen inte upprepas ofta nog.

Alltså: den som på allvar tror att en kvinna frivilligt väljer en viss klädfärg för att därmed visa upp sitt sexualliv får fortsätta att tro det - är man så korkad spelar det knappast någon roll vad som är verklighet, eller vad jag säger.

Det du frågar om är en spridd myt av det mest utpräglat löjliga slag, det måste varje normalt tänkande människa förstå. Det är faktiskt ofattbart att någon med ett minimum av vett tror att röd klänning på en bröllopsgäst skulle innebära att hon tidigare haft ett förhållande med brudgummen. Många gånger har denna fråga avhandlats i min spalt, men det verkar som sagt inte hjälpa, en hel del människor vill tro detta gediget korkade, och det kan jag inte göra något åt, beklagligtvis.

Däremot ska det inte hindra att alla kvinnor som vill ha röd  klänning som bröllopsgäster har det - skulle någon annan få för sig att ifrågasätta en röd klänning hoppas jag att varje rödklädd bröllopsgäst svarar med ett överseende storskratt och inget mer.

De färgkoder du frågar efter är för kvinnors del att undvika helt svart klädsel eftersom svart är den traditionella sorgfärgen, och helt vit klädsel som är brudens ensamrätt. Men svart eller vit klädsel med ungefär en tredjedel tydlig färg tillsatt, en jacka, en stor schal eller liknande, är okej, det blir ju inte traditionell sorgklädsel eller traditionell brudklädsel.

För män gäller att inte ha svart slips som är sorgsymbol särskilt till vit skjorta, och inte vit slips som är nära anhörigmarkering vid begravning. Svart fluga om det är smoking, vit rosett om det är frack, i övrigt gäller sidenslips i valfri färg, gärna milda nyanser som brukar se mest korrekt ut till bröllop.

Magdalena Ribbing