Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Viktältande?

Fråga: Jag tillhör den grupp som lyckats med att gå ned i vikt, i mitt fall är det ca 30 kg. Nu har jag några kilo kvar till målvikten och jag fortsätter kämpa på.

En reflektion som jag måste ge är dock de intressanta kommentarerna man får.

1. Nu behöver du inte gå ned mer i vikt!
2. Ska du verkligen gå ned mer?
3. Hur mycket har du egentligen gått ned? Du kommer ju försvinna!

Det vore lockande att säga: du då? Vad är din plan med ditt energiintag?

Istället har jag valt att ha en mer objektiv syn på saken. Jag refererar till att jag siktar på ett midjemått som enligt vårdguiden gör att jag befinner mig utanför riskgruppen. Samt att jag ska skaffa mig ett BMI som ligger inom det som är normalt.

Frågan är dock vad kan man säga mer?

Svar: Säg muntert till de rätt ohövliga frågeställarna ungefär ”tack för din omtanke men jag ids verkligen inte prata om det här” – så förstår de att du har redan svarat på alla frågor hundra gånger och orkar inte med fler svar.

Människointresset än en gång – andra vill veta hur du har lidit, eller vill få sin egen lagomvikt bekräftad, eller vill uppmuntra dig, eller bara vill väl – men ingen borde inte säga något förrän du tar upp ämnet själv. Så himla roligt är det inte att prata om sin vikt, och urtråkigt är det att få påpekanden från amatörer som inte ska lägga sig i hur mycket du minskat, eller vill fortsätta att minska, i vikt.

Du måste inte svara. Du måste inte informera. Om du vill prata om din viktminskning så gör du det utan att frågas om den. Det kan vara dags för omgivningen att inse det, och eftersom den inte gör det måste du hjälpa den på traven genom att inte svara med de detaljer som frågas efter.

Håll på din rätt att tala om det som du vill när det gäller dig själv!

Magdalena Ribbing