Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Bestickordning?

Fråga: Har varit tveksam i många år:

Besticken (kniv och gaffel) föredrar jag att lägga på en och samma sida om tallriken för att göra det hela lite mindre formellt, vid de återkommande radhusgrillningarna. Men, på vilken sida om tallriken ska man lägga kniven och gaffeln? Visst måste det vara vänster?

Allt under parollen bordsdamen till höger; allt annat till vänster eller?

Svar: Att lägga ihop kniv, gaffel och eventuellt sked är formellt fel, det brukar göras på en del krogar för att underlätta för personalen vid dukningen, men det är alltså inte etikettsrätt att gästen måste ta isär besticken och placera dem där de ska ligga. “Radhusgrillning” är ju som du antyder ett lättsamt tillfälle och där spelar det givetvis ingen roll om man lägger besticken hit eller dit, bara alla hittar varsin kniv och gaffel.

Alltså finns ingen korrekt placering för detta felaktiga dukande. Men logiskt ska bestick som lagts ihop placeras på den sida där de lättast nås av gästen vilket är till höger om tallriken.

Fast jag avråder från det i alla någotsånär formella sammanhang.

Magdalena Ribbing